Zó zorg je het beste voor je (nieuwe) horloge

Gebruiksaanwijzing 
 
Ben je sinds kort de trotse eigenaar van een mooi horloge? Dan is het zaak om dat horloge ook mooi te hóuden, zodat je er nog jaren plezier aan beleeft. We helpen je natuurlijk graag een handje. Wanneer is een horloge nou echt ‘waterdicht’? Wat kun je doen tegen condens onder het glas van je horloge? En welke invloed hebben temperatuurwisselingen op je klokje? Hieronder vind je onze belangrijkste tips over hoe je horloge het beste te onderhouden.
 
Onze belangrijkste tips:
• Allereerst: ga alsjeblieft te allen tijde zorgvuldig met je horloge om. Het blijft immers een kostbaar product. In het algemeen: vermijd contact met (veel) water en chemische producten en stel je horloge niet bloot aan extreme temperatuurverschillen, hevige schokken en stoten.
• Zelfs als je horloge waterproof (waterdicht) is, raden we je aan je horloge alsnog af te doen voordat je gaat douchen of zwemmen. Komt je horloge in contact met zout water of chloor, dan kan dit schadelijk zijn. Mocht dit toch gebeuren, maak je horloge dan zo snel mogelijk schoon met een vochtige doek.
• Daarnaast is er een groot verschil tussen waterproof en water resistant (spatwaterdicht): het tweede betekent dat het horloge slechts tegen spatjes water kan. Bovendien is het ene spatwaterdichte horloge veel gevoeliger dan het andere. We bieden je hieronder een overzicht van de verschillende varianten:
Spatwaterdicht: het horloge kan niet of nauwelijks tegen water. Dus we adviseren je om te allen tijde je horloge af te doen voordat je je handen wast of op een andere manier in contact gaat komen met water.
3 ATM: je horloge is bestand tegen spatwater tijdens het handen wassen. Maar wees nog steeds voorzichtig met water, dus doe bij voorkeur ook nu je horloge af voordat je handen in contact komen met water.
5 ATM: je horloge is beter bestand tegen spatwater en regen. Maar doe je horloge absoluut wel af voordat je gaat douchen, zwemmen of de sauna bezoekt. En ook nu adviseren we je om je horloge af te doen voordat je je handen gaat wassen, in verband met de temperatuurverschillen.
10 ATM: je horloge is geschikt om mee te zwemmen en watersporten in ondiep water mee te beoefenen. Maar onthoud dat zout water of chloor schadelijk blijven voor je horloge.
20 ATM: je horloge is geschikt voor bijna alle vormen van watersport en om mee te duiken tot ongeveer 30 meter diep. Maar houd ook met dit horloge de temperatuurverschillen in de gaten, om condens aan de binnenkant van je glas te voorkomen. Daar vertellen we je zo meer over.
100 ATM: je horloge is geschikt voor alle vormen van watersport en diepzeeduiken.
• Wanneer de druk in de kast van je horloge dankzij temperatuurverschillen schommelt, kan er condens ontstaan. Meestal is dat tijdelijk. Condensatie in lichte vorm die niet verdwijnt brengt gelukkig nog geen schade aan je uurwerk aan. Ga in dat geval zo snel mogelijk naar een erkende juwelier, die het probleem kan aanpakken. Heb je aanvullende vragen of twijfel je over de staat van je horloge? Neem dan vooral contact met ons op, en wij kunnen je passend advies geven. Mail: [email protected], telefoon: 020-3584453.
• Is je batterij leeg, vervang deze dan zo snel mogelijk. Een lege batterij kan gaan lekken, en zo het uurwerk beschadigen.
• Zorg er altijd voor dat de kroon van je mechanische horloge, waarmee je het horloge opwindt, gesloten blijft. Een mechanisch horloge wind je altijd op met de klok mee.
• Het lijkt vanzelfsprekend, maar toch: berg je horloge op een vaste plek op, zoals het originele doosje of op een stofvrije plek in bijvoorbeeld je slaapkamer. Zo voorkom je invloeden van buitenaf.
• Houd bij voorkeur sprays zoals parfum weg bij je pols wanneer je een horloge om hebt. Hierdoor kan kleurverschil of erosie optreden.
 
Naast je horloge verdienen ook je sieraden een goede behandeling. Hieronder een aantal handige tips.
 
• Doe altijd je sieraden af voordat je gaat slapen. Dat klinkt misschien vreemd, maar tijdens het slapen kunnen sieraden onderling met elkaar verstrengeld raken of onnodig worden beschadigd, en dat zou zonde zijn.
• Douche en zwem niet met je sieraden om. Er kunnen bijvoorbeeld zeepresten achterblijven op je sieraden, waardoor verkleuring ontstaat.
• Pas altijd op met zwavelhoudende substanties zoals chloor, parfum en haarspray. Deze middelen kunnen schade veroorzaken.
• Doe je sieraden daarnaast uit voorzorg altijd af voordat je gaat sporten of zwaar werk gaat verrichten. Natuurlijk omdat je je sieraden niet wilt verliezen, maar ook omdat zweet je sieraden kan aantasten.
• Zoals we ook voor de horloges adviseerden, is het slim om je sieraad op een vaste, donkere plek te bewaren, zoals een sieradenzakje (deze krijg je altijd meegeleverd) of in het bijgeleverde kistje. Kies je liever zelf een sieradenkistje uit, zorg er dan voor dat dit kistje een zachte ondergrond heeft.
 
Vragen? Mail dan naar [email protected] of bel naar 020-3584453 (bereikbaar op maandag t/m vrijdag van 10 tot 17 uur).
 
 
 
Daan van Acht
Be the first to comment...
Leave a comment