Welke soorten uurwerken zijn er eigenlijk?

Welke soorten uurwerken zijn er eigenlijk?

De horloges die Label Deluxe verkoopt zijn grofweg in te delen in twee categorieën; quartz horloges en automatische horloges. Hieronder leggen we kort en helder uit wat het verschil is tussen die twee. Het is tenslotte altijd fijn om te weten hoe jouw horloge werkt.

Quartz horloges:

Simpel gezegd: quartz horloges worden aangedreven door een batterij, en zijn daardoor uiterst nauwkeurig. Quartz uurwerken kun je herkennen aan de consistente beweging van de wijzer. Die tikt niet stapsgewijs, maar maakt in een vloeiende beweging een rondje op de wijzerplaat. Dit type horloge is niet alleen uitermate precies, maar vergt bovendien weinig onderhoud. Er zitten immers minder bewegende onderdelen in het uurwerk. Het horloge is daardoor minder schadegevoelig. De batterij moet hoogstens om de paar jaar een keer vervangen worden. Nog een voordeeltje: quartz horloges zijn doorgaans voordeliger geprijsd dan automatische horloges.

Automatische horloges:

Een automatisch of mechanisch horloge wordt – in tegenstelling tot een quartz horloge – niet aangedreven door een batterij, maar door de beweging van je eigen pols. Een hele reeks onderdeeltjes in het uurwerk werken met behulp van trillingen nauwgezet samen om de wijzer te laten lopen. Het mag dus geen verrassing heten dat liefhebbers van technisch vernuft een automatisch horloge verkiezen boven een quartz horloge. Bovendien kunnen hoogstaande merken, zoals Jacques du Manoir en Roamer (beide te vinden in onze webshop) hun Zwitsers vakmanschap kwijt in hun automatische horloges. Belangrijk is echter ook dat de drager extra goed zorgt voor zijn of haar automatische horloge. Laat je horloge om de twee jaar even nakijken en het uurwerk schoonmaken, en bewaar ’m netjes in het meegeleverde doosje.   

Daan van Acht
Be the first to comment...
Leave a comment