Wat voor soorten uurwerken zijn er eigenlijk

Soorten uurwerken.

 

Er zijn verschillende type uurwerken te vinden. De belangrijkste uurwerken van nu zijn de Quartz horloges, Automatische horloges en Solar horloges. Je hebt ook nog de Mechanische horloges, dit type model zag je vroeger nog regelmatig. Een Mechanisch horloge moest je zelf met de hand opwinden. Die heb je vast nog wel ergens achter in de kast een oud horloge van je opa of oma, of nog wel eentje van toen jijzelf klein was.

Hier leggen we even voor jullie uit wat het verschil is tussen deze type horloges. Altijd fijn om te weten hoe jouw horloge werkt.

Quartz Horloge

Wat is dan eigenlijk een quartz horloge? Een Quartz horloge heeft een batterij als aandrijving. In jouw horloge zit een Quartz kristal die zeer regelmatige tienduizenden trillingen per seconde geeft. Het I.C (regelcentrum van het uurwerk) zet zelf deze trilling om. Door logische verbindingen van de koperen winding en spoel, roter en de andere kleine wieltjes die in het horloge zitten wordt de impuls versterkt om de secondewijzer op elke seconde nauwkeurig te laten tikken.

Ze hebben vele onderzoeken gedaan en een quartz horloge geeft de nauwkeurigste tijd aan. Ook is een quartz horloge relatief goed te onderhouden. Het verwisselen van de batterij zal dan ook na 1 tot 5 jaar moeten gebeuren, dit is ook afhankelijk van het soort horloge. Een fijn horloge in onderhoud tenzij je natuurlijk slordig met je horloge omgaat en je niet aan de gebruiksaanwijzingen houdt J.

Automatisch horloge

 Een automatisch horloge is een uniek uurwerk onder de horloges. Het horloge heeft geen batterij maar loopt op beweging van je pols. Door de beweging laadt dit horloge zichzelf op en houdt het veertje in het horloge aan de praat en spaart het reserves op. Het automatische horloge kan nog 24 tot 48 uur blijven lopen zonder dat je het draagt. Verloop van tijd zal het dus ook stil gaan staan omdat het geen beweging meer waarneemt. En je de tijd van het horloge weer bij moet stellen zodra je je horloge weer gaat dragenEen automatisch horloge is wel een gevoelig horloge dus heeft wel een fijnere behandeling nodig. Laat een automatisch horloge ook om de 2 jaar even nakijken en het uurwerk schoonmaken.

 Bewaar je horloge ook altijd netjes in het meegeleverde horloge doosjes. Dit zal de levensduur van jouw horloge alleen maar verlengen (dit geldt overigens voor alle horloges!).

 Solar horloge

 Een Solar horloge laadt zichzelf op door middel van zon(licht)energie. De zonnecellen die in de wijzerplaat zijn verstop vangen alle soorten licht op die ervoor zorgt dat alle energie wordt opgeslagen in een oplaadbare batterij. Dit betekent dus ook dat deze horloges genoeg energie hebben voor maanden in het “donker”.

 

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter